Elérhetőségeink: 

Megtekinthető készülékek:

70/3461346

Budapest X.ker

30/7005340

Beled (GYMS megye)


megujult_banner_kazanra

Van kérdése?

Szakmai információk 

hiteles forrásból

 

Szeszipari, élelmiszerbiztonsági szakembereink:


70/3461346

30/7005340

 

Ladi Csaba

okleveles élelmiszermérnök

 

Kószó Gábor

okleveles élelmiszermérnök

Visszahívjuk!
Kérem, töltse ki a mezőt!
Kérjük, adja meg telefonszámát!

Partneroldalunk

Új és használt mezőgazdasági gépek eladók!

További információhoz kattintson a linkre!

http://mezogep.hu

Tudok otthon kiváló pálinkát főzni? Ki főzi a legjobb minőségű pálinkát hazánkban?

Magyarországon három féle jogi fogalom alapján csoportosíthatjuk a pálinka (párlat) főzőket, amely egyben minőségi differenciálást is von maga után.

 

Kereskedelmi főzdék:

Azok az ipari, nagy és közép és kisüzemi létesítmények, amelyek a nagyközönség piacára termelnek. E termékekkel találkozhatunk vendéglátó helyeken, boltokban, hipermarketekben.

 

Bérfőzdék:

Bérfőzdék fogalmát nagyban leegyszerűsítve, olyan szolgáltatásról beszélünk, ahol a beérkező magánember hozott cefréjéből pálinka készül.

 

Magánfőző:

Örvendetes eseményként 2010 szeptember 27-óta törvény általi joggal főzhetjük ki pálinkánkat, odahaza saját főzőnkkel.

 

Nézzük kik főzik a legjobb pálinkát és mi kell ahhoz:

A jó pálinka ismérvei közül egy staitsztikailag nem mérhető skálát prezentálnék, amelynek együttes megléte eredményezi a Legkiválóbb Magyar Csodát:

30% szakértelem és gondoskodás: kell egy olyan jó főzőmester, aki a gyümölcs betakarításától a pálinka palackozásáig és tovább, tudja mit kell tenni, mikor és hogyan.

30 % gyümölcs: kell egy olyan évjárat, ahol megfelelő beltartalommal szüretelhetjük az alapanyagokat és készítünk pálinkát a fogyasztási minőségű gyümölcsből. (Nem a már megrohadt faaljából!)

30 % technológia: meg kell, hogy legyenek azok az eszközök amelyek célzott használatával elkészülhet a jó pálinka (cefrézés, lepárlás, tárolás-érlelés eszközei)

10 % kinek-kinek hite szerint: Isteni beavatkozás vagy szerencse

 

Mielőtt belemegyünk a minőség kérdésébe egy dolgot jegyezzünk le:

Soha nem végzett senki olyan összehasonlító elemzést, amely során kiderült volna, hogy egy megfelelően tervezett kis üstben rosszabb a pálinka, mint egy nagyüzemi több száz literes és több 10 milliós ipari üstben. A bírálatokon viszont azt tapasztalható hogy nem lehet különbséget tenni. Egy kicsi 20 literes üstben is lehet olyan kiváló többszörös díjnyertes párlatot lecspegtetni mint a nagyüzemi több száz literes és több 10 milliós párjában. Valamint az ipari méretekre szabott termékek kikísérletezése és a technológiák tesztelése is egyetemi körülményék között, kicsi 10-30 literes főzőkön történik.

 

A nagyüzem és a minőség

Az ipar képviselői legtöbbször több (száz) tonna alapanyagból hatalmas erjesztőkben és nem ritkán 1000-2000 literes lepárlókban dolgoznak. Az átlagos üzemi lepárlók 400-500 literesek.

Ilyen mennyiségű alapanyagigény esetén, lehetetlen (nagyon nehéz faladat) egyenletesen jó minőséget tartani. Ellenben a kertben álló három meggyfa esetén, kóstolással és alapos, szinte szemenkénti válogatással gondoskodhat egy magánfőző arról, hogy csak a legjobb gyümölcsök kerülhessenek e cefrébe, a legkiválóbb érettségi állapotban.

Az üzemi körülmények között a szezonban tömegesen beérkező gyümölcsöt nehéz ellenőrizni, óhatatlanul belekerü(het) silány minőségű penészes gyümölcs is cefrébe. Mivel az üzemek főzési kapacitása rendszerint szűkös, a cefrét legtöbbször a kierjedést követően tárolni kényszerülnek, pedig köztudott, hogy minél tovább tároljuk a kierjedt, már főzhető cefrét, annál rosszabb lesz a végtermék minősége. A házi főző rögtön ki tudja főzni a néhány 100 liter cefréjét. Ezen megfontolásból is érdemes az engedélyezett legnagyobb főzőt (100 liter) beszerezi. Ráadásul napjaink szomorú jelensége, hogy az elmúlt néhány évben a kereskedelmi főzdék száma több mint a kétszeresére ugrott (nagyjából 100 db van). Ez a hirtelen növekedés a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák minőségét is felhígította. Szinte tendencia, hogy a polcokról leemelhető olykor rendkívül borsos árú pálinkák (10000-20000 Ft/liter) közül 10-ből 6-7 db-nak gyenge-közepes, vagy kimondottan silány az érzékszervi minősége.

 

Bérfőzés és a minőség:

A bérfőzetett pálinkák jelentik talán a legnagyobb veszélyt az érzékszervi minőségre.

Ez legtöbbször a bérfőzést vezető szakmai felkészültségének hiánya és az általuk alkalmazott módszertannak köszönhető. A bérfőzést vezető gyakorta nem főz le kis mennyiségű cefrét. Emiatt gyakori, hogy összeöntik a behozott cefréket, hogy telizzék az üstöt. Abban az esetben szerencsénk van, ha a miénk volt a rosszabb cefre, de az egyik fél (legtöbbször mindkettő) rosszuljár. Ennél is szomorúbb az a tény, hogy a díj, a kifőzetett pálinka mennyisége alapján van megállapítva. Tehát a bérfőzőnek érdeke, hogy több pálinkánk legyen, mert ő is több főzési díjat számolhat fel. Ez az oka, a katasztrófális elő és utópárlat elválasztási gyakorlatnak. Az előpárlatból többet adnak a középpárlathoz, vagy el sem veszik. Még nagyobb probléma az utópárlat helytelen elválasztása.. Sok bérfőző addig engedi középpárlatot, amíg be nem áll a fogyasztási alkoholfok. Emiatt a pálinkaba kerülő sok utópárlati szennyeződés legtöbbször élvezhetetlenné, olyan igazi nadrág és kerítés szaggatóvá teszi az italt. A jobban felkészült becsületesebbjénél is általános szabály az, hogy: ahol jó onnan még legalább egy liter. Tehát direkt engednek az utópárlatból a középpárlatba (jó pálinka), hogy nőjön a mennyiség. A minőségi pálinkák előállításánál alapkövetelmény, hogy időben leálljunk a középpárlat szedésével. Ekkor még gyakran 30-50 százalékos alkoholos elegy csepeg le csövön, amit sajnálnak elkülöníteni. Helytelenül. Az egyéb minőségromboló trükköket most hanyagolnám, viszont az eddig felsoroltakból is látható, hogy (persze kivétel a nem inge kategória) a bérfőzetett pálinka az átlagos minőség sorrendjében messze a sor végén kullog. Mentségükre szóljon, hogy a cefréző szakmai felkészültségétől függően a beérkező cefre minősége is erősen ingadozó. Joggal mondják néha, hogy homokból nem lehet stabil várat építeni.

 

A minőség győztesének várományosa: a házi főzésű pálinka

 

Az igazi magyar pálinka!

,,Talán mindagyian egyetértünk abban, hogy Édesanyánk kertből szedett, házi meggyes pitéjénél vagy Édasapánk nagy gondossággal készített,  igazi tűzön lobogó pörköltjénél, ,  soha nem lehet jobb a nagyüzemi.

Ezért merjük bátran állítani, hogy igen is helye van hazánkban az otthoni pálinka főzésének. Mert nincs még egy olyan kiváló pálinka, mint a saját gyümölcsből, saját kezünkkel, családunknak készülő gondossággal előállított, igazi magyar csoda, bőtermő gyümölcsfáink gyermeke, szülőföldünk lelke”

 

A házi pálinkát készítőnek kötelessége felvérteznie magát a lehető legmélyebb elméleti tudással, mivel a kész pálinkával családtagjait fogja kínálni.

 

termekarak

Ingyenes oktató anyag?
Szeretne betekintést nyerni a pálinkafőzés alapjaiba egyszerűen, lépésenként?
Csak regisztrálnia kell és küldjük az anyagot.

Kérem, töltse ki a mezőt!
Kérjük adja meg helyes email címét!

Oktatás

Nem elég a jó pálinkafőző!
Tudás is kell a csúcsminőségű párlatok elkészítéséhez!
Ezért szakmai oktatásunkat 80% kedvezménnyel biztosítjuk a nálunk kisüsti pálinkafőzőt vásárlóknak!

Helyszín:
Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar.

az egyetem újranyitását követően!

Egylépcsős pálinakfőző bemutatófőzés a kisüsti oktatás napján!   


Jelentkezéshez kattintson ide!